Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN
Warning: mysql_connect(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/sock/mysql.sock' (61) in /domains/lokk.nl/subdomains/cms/cms-includes/mysql_conn.inc on line 2 Warning: mysql_select_db(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/sock/mysql.sock' (61) in /domains/lokk.nl/subdomains/cms/cms-includes/mysql_conn.inc on line 3 Warning: mysql_select_db(): A link to the server could not be established in /domains/lokk.nl/subdomains/cms/cms-includes/mysql_conn.inc on line 3 Warning: mysql_query(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/sock/mysql.sock' (61) in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 23 Warning: mysql_query(): A link to the server could not be established in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 23 Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 25
Warning: mysql_query(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/sock/mysql.sock' (61) in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 38 Warning: mysql_query(): A link to the server could not be established in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 38 Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 43 Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /domains/apps/cms/objects/tagcloud.inc on line 56

Kant met een zilveren randje

Boekbespreking - Rezension - Book Reviews


Boek bestellen - Buch bestellen - Order the book

Ine Keijzer / Nederland

Ter gelegenheid van hun zilveren jubileum, heeft de LOKK een boek uitgegeven met daarin hun geschiedenis en 31 patronen. De geschiedenis van de LOKK wordt in kleine hoofdstukjes beschreven en de erbij geplaatste foto's zullen zeker aan leden van het eerste uur een nostalgisch gevoel geven. Het is leuk om de hoogtepunten uit 25 jaar verenigingsleven in woord en beeld voorbij te zien komen. De start, de Kantbrief - het ontstaan en de groei ervan - de kringen en tentoonstellingen, alles komt aan de beurt. Natuurlijk zijn de cursussen, de reizen en de Kantmarkt niet overgeslagen en via de Textielfestivals, de website en de ledencontactdagen komen de drie verschenen publicaties aan bod. Als bron voor deze geschiedenis is gebruik gemaakt van de memoires van een erelid Lia Baumeister.

Zelf aan de slag 
Over het gedeelte dat hierna volgt, ben ik verrukt. De ontwerpen zijn heel gevarieerd en eigentijds. Allerlei verschillende technieken zijn toegepast, dat is op zich apart. Maar wat het extra bijzonder maakt, is de vormgeving. Naast een duidelijk beeld van elke kant, heeft iedere pagina fotografische impressies of kleine strooimotiefjes van het betreffende ontwerp. Meestal wordt een detail gegeven van de kant. De 'rijmpjes' bij een aantal ontwerpen zijn ontwapenend en maken dat je nog meer geraakt wordt, pagina na pagina. In dit boek spreekt de kant een andere taal, er wordt een totaal nieuw beeld gecreëerd over kant. Een sfeer met mooie moderne boeiende beelden, in een poëtische vormgeving. De getoonde ontwerpen zijn niet alleen om te bekijken. Je kunt zelf ook aan de slag om datgene te maken wat zo mooi is afgebeeld in het boek. Van elk ontwerp wordt een kantbrief en werktekening getoond. Dit boek is duidelijk niet bedoeld als leerboek, techniek van de verschillende kantsoorten wordt niet gegeven. Echter, de ontwerpen dagen wel uit om voor uitbreiding van die ontbrekende kennis een andere bron te zoeken. Ontwerpers uit binnen- en buitenland zijn bereid geweest om in hun specialisme een nieuw ontwerp te maken voor het jubileumboek van de LOKK, en dat is al een record op zich.

Musea 
In het derde deel van dit prachtige boek stellen een vijftiental kleine musea uit het land zich voor met een mooie kant uit hun collectie. Heel verleidelijk om een uitgestippeld tochtje door Nederland te maken en deze juweeltjes eens van dichtbij te bekijken. Voor onderweg worden dan per provincie nog talloze adressen gegeven, die voor textielliefhebbers interessante plekjes zijn om aan te leggen. Wat wil een kantliefhebster nog meer dan al die adressen en aanvullende informatie op deze manier bij elkaar te hebben? Kant met een zilveren randje, een boek voor een feest. Een feest van een boek.

Boekbespreking in Kant Info
(drie maandelijks tijdschrift van de Belgische Kant Organisatie 2003 - 4)

Kant met een zilveren randje
Inhoud: Het boek is uit drie delen opgebouwd. Vooreerst wordt de geschiedenis van de LOKK verteld. In het tweede deel krijgen we, van ontwerpers uit Nederland en Vlaanderen, 32 ontwerpen van 27 verschillende kantsoorten te zien, onder het motto 'ontwerpen een feest'. Van elk ontwerp is er een foto van het kantwerk, een prikking en een technische tekening, weliswaar niet in kleuren, het aantal klossen, het nummer en het soort garen dat er gebruikt werd.
Het derde en laatste deel bevat de musea waar in Nederland kant in de collectie aanwezig is, met telkens naam, adres, telefoon en eventuele website.
Dit boek vormt een mooi overzicht van wat leeft in de kantwereld in Nederland.

Kristin Scheerder - secretaris

Bij de rubriek 'Snippers' staat:
Onze kantcollega's noorderburen zijn bij hun 25-jarig bestaan zeer actief. Na het boek 'Gouden Eeuw', dat samenhangt met de tentoonstelling die nog steeds loopt in Leeuwarden (zie onze agenda elders in dit nummer), hebben zij nog een boek uitgegeven: 'Kant met een zilveren randje'.
Ook deze maal overhandigde de voorzitster Yvonne Krijgsman mij een exemplaar voor onze bibliotheek. Bedankt Yvonne.

Kirsten Scheerder - secretaris
De BKO bibliotheek heeft nu 14 boeken waarvan 4 stuks uitgegeven door de LOKK!!!

Reactie uit Zuid-Afrika:
Wat 'n prag uitgawe - LOKK kan trots wees! Die boek is ook besonder - uitleg, alles, so sinvol en mooi gedoen.
Waar alles begin, hoe dit ontwikkel en waar LOKK huidig is en dan die musea. Slegs Singraven is my bekend - kraamklopper ens. Mutse is ook so deel van NL. Elegant die kantenblouse + omslagdoek uit Limburgs. En die lange lys van musea!!

Boekbespreking Textiel Plus nummer 188 zomer 2004
Kant met een zilveren randje

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK) is dit boek uitgegeven. Het boek begint met een beknopte geschiedenis van deze bloeiende vereniging, die inmiddels 3200 leden telt. Daarbij is een groot aantal foto's geplaatst, waardoor dit een heel levendig beeld geeft van de voorbije jaren.

Speciaal voor dit jubileum hebben 32 enthousiaste leden een ontwerp gemaakt voor een kantwerk. Van al deze werken is het patroon samen met prachtige kleurenfoto's en werktekeningen opgenomen in het boek. Bijna alle denkbare kanttechnieken komen daarbij aan bod, waarbij ook opvallend veel werken in kleur en in een eigentijdse vormgeving zijn weergegeven.

Ten slotte staat achterin het boek een uitgebreide lijst (geordend per provincie) van musea die kant in hun collectie hebben en 15 van die musea worden nog nader belicht. Het boek heeft naast de Nederlandse tekst een Engelse en Duitse vertaling en is prachtig vormgegeven. Kortom, een schitterend boek, een 'must' voor iedere kantliefhebber. Het boek kost € 30.-, de verzendkosten bedragen € 5.-. Leden van de LOKK krijgen € 5.- korting. 'Kant met een zilveren randje' is te bestellen via www.lokk.nl

Hoge Raad voor de Kant in Vlaanderen jaargang 8 nummer 1
Kant met een zilveren randje

Met deze slagzin vierde het LOKK (Landelijke Organisatie Kant Kunst) zijn vijfentwintigste verjaardag. Een goede gelegenheid om opnieuw kennis te maken met onze noorderburen.
In 1978 besloten 19 Nederlandse kantliefhebbers om gezamenlijk kant onder de aandacht van het publiek te brengen. De eerste jaren legden ze zich toe op het oprichten van kantkringen. LOKK betekende oorspronkelijk Landelijke Organisatie Kant Kringen. Ze gingen op zoek naar leveranciers van kantmateriaal en kantboeken. De vereniging groeide, kreeg een bestuur en een huishoudelijk reglement.
Van in het begin beoogde het LOKK kwaliteit. Daarom gaf men opleidingen. In 1983 werden deze cursussen een zelfstandige onderneming NKO (Nederlandse Kantopleiding).
Een jaar later ging men van start men een informatieblad. Aanvankelijk bevatte het vier pagina's. Nu is het een volwaardig tijdschrift met een beschikbare Engelse en Duitse versie.
In 1986 werd de vereniging geregistreerd en LOKK werd de afkorting van Landelijk Organisatie Kantklossen. De activiteiten breidden uit met een jaarlijkse jaarmarkt in Maarn, weekend-cursussen, kantreizen en de oprichting van een bibliotheek. Van feestvieren hebben de Nederlanders blijkbaar kaas gegeten. Ieder lustrum ging gepaard met een tentoonstelling en de uitgave van patroonmappen en boeken.

Het zilveren jubileum werd dan ook op waardige en luisterrijke wijze gevierd met twee tentoonstellingen, de uitgave van twee prestigieuze boeken en een grootse jaarmarkt.
De tentoonstelling 'De Grote Kantshow' in het Fries museum in Leeuwarden was de blikvanger. De tentoonstelling was opgebouwd rond de verzameling oude Hollandse kanten van mevrouw Maria S. Alkema en de kantcollectie van het Fries museum. De nadruk lag op Hollandse kanten uit de periode 1650-1800. Heel verrijkend was de link naar de schilderkunst. Burgervrouwen en rijke boerendochters pronkten met hun kanten. Gelijkaardige kanten waren ook reëel aanwezig. Dat kant niet helemaal uit het modebeeld is verdwenen, werd aangetoond met eigentijdse kantwerken. Kanten kragen en lingerie zijn weliswaar niet langer draagbare kledingstukken maar kunstobjecten.
Het Fries museum paste zijn permanente collectie aan en onder het thema 'Friesland van Kant, transparante kleding en accessoires' werd aandacht besteed aan het Friese kostuum, al dan niet met kant versierd. Een derde deel van de tentoonstelling kreeg de naam 'In de Wolken' en omvatte hedendaagse kantwerken, het resultaat van een workshop van kantwerksters uit heel Nederland.
Naar aanleiding van de tentoonstelling kwam het boek 'Kant in de Gouden eeuw' tot stand. Het is een uitgave van het LOKK onder leiding van Yvonne Krijgsman en Marianne Stang. Het is een rijk geïllustreerd boek dat kant rond het midden van de zeventiende eeuw beschrijft. De auteurs besteden ook aandacht aan de historische context. Van een aantal kanten is de technische tekening en de prikking gereconstrueerd.

Een tweede hoogtepunt uit de viering is de uitgave van het boek 'Kant met een zilveren randje'. Dit boek vertelt de geschiedenis van het LOKK en brengt een aantal nieuwe ontwerpen van specialisten in verschillende kantdisciplines. Illustraties, technische tekeningen en prikkingen zijn verzorgd. Het concept van dit patronenboek is heel nieuw. Het is kwalitatief hoogstaand en tegelijkertijd oogstrelend. Het laatste gedeelte van het boek geeft een overzicht van de musea in Nederland waar men kant kan aantreffen. Dit is een nuttige handleiding voor wie regelmatig door Nederland reist.
De werken uit dit boek kon men tot 7 februari bewonderen in het Nederlandse Centrum voor Handwerken in Breda. Daarna gaan ze op reis, eerst naar het Stedelijk museum van Zwolle en tot slot naar het museum Beeckestyn in Velsen (vanaf midden juni).
Deze viering is een duidelijk bewijs van een grote kantactiviteit bij onze noorderburen. Ze mogen terecht fier zijn op hun prestaties.
Voor meer informatie over het LOKK en om beide boeken te bestellen kan men terecht op de website www.LOKK.nl.

Francine Janssens

Kniplebrevet februar 2004
Kant met een zilveren randje

Am 17. November 2003 feierte der holländische Klöppelverband sein 25-jährigen Jubiläum, und hat aus dem Anlass ein schönes Buch herausgegeben. Das Buch hat eine vollstándige Übersetzung des holländischen Text in englisch und deutsch. Wie die meisten Interessevereinigungen wurde sie von einer Gruppe von Klöppelenthusiasten gegründet, und das Buch erzählt im ersten Abschnitt über die Entstehung des Vereins. Anlass des Jubiläums haben 31 Klöppel-künstlerinnen je einen Beitrag an dem Buch gegeben. Diese Muster in verschiedenen Techniken wird auf schönste Weise im zweiten Abschnitt des Buches präsentiert. Die Techniken erfassen ausser die bekannten auch Modelle in flandrischen Techniken, Rosaline Spitzen, Lutac, Milanesisch und sogar eine Nadelspitze. Alle haben Klöppelbrief und Schlagzeichnung, und es sind sehr interessante Dinge darunter, z.B. ein Kreis für einen Lampenschirm, Diameter knap 4Cm. Mit 20 Paare geklöppelt! Die Bilder sind ein Genuss und man wird echt inspiriert.
Der letzte Abschnitt zeigt Spitzen aus holländischen Museen. Am Anfang diesen Abschnitt steht:
"Besonders in dem kleinen Museum findet man oft die meist überraschenden Entdeckungen", und das ist nicht zuviel gesagt. Hier wird Spitzen auf Kleidungen und Fächer gezeigt, und hier ist auch ein Puppenhaus von 1805 mit Gegenständen aus dem 18. Jahrhundert. Zum Schluss wird eine Liste von etwa 200 holländische Museen gebracht. Wenn man in Holland Urlaub macht und sich für Museen interessiert, ist das Buch zugleich einen hervorragenden Fremdenführer. Ich finde dass das Buch bestimmt mindestens "Silber" verdient.

Gertrud Egelund

Buchbesprechung in Spitzenblätter - Deutsche Spitzengilde 18. Jahrgang Heft 2 2004
Kant met een zilveren randje

Anlässlich des 25jährigen Bestehens der Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK) haben 32 bekannte Spitzenmacherinnen sich dazu bereit erklärt, ein Muster zu entwerfen. Es handelt sich um Klöppelspitzen, Nadelspitzen und Lierser Spitzen. Jedes Muster wird auf zwei Seiten gezeigt. Zu sehen ist das Foto der fertigen Arbeit, Detailaufnahmen, Arbeitsbrief und technische Zeichnung.
Am Ende des Buches werden 15 Museen mit Fotos und Beschreibungen ausführlich dargestellt.

Ich selbst bin sehr beeindruckt von diesem aussergewöhnlich schön gestalteten Buch. Es sind ausgezeichnete Fotografien, wunderbare Detailaufnahmen, in den der Fotograf mit Licht und Schatten die Details noch einmal auf besondere Weise dargestellt hat. Letztendlich wurden Fotos, Detailaufnahmen und Briefe für jede Spitze auf den beiden Seiten so künstlerisch gestaltet, dass das Auge sich daran nicht satt sehen kann.

Annemarie Lehnert

Federation des Dentellieres Suisse
Zum 25jährigen Jubiläum der LOKK ist diese Publikation entstanden. Für jede Spitzenart wurde eine Spezialistin angefragt, ein Muster herauszugeben.
Mit 31 Vorlagen in verschiedensten Techniken wartet dieses Buch nun auf. Von der flandrischen Spitze über Honiton, Tüll, Duchesse, Valenciennes, Cantù und zeitgemässe Spitze begegnen wir sogar der Nadelspitze und der Lierse Kant.
Die Muster sind schön fotografiert, nicht zu umfangreich; Klöppelbrief und technische Zeichnung sind zum Nacharbeiten abgedruckt und die Materialangaben sind erwähnt.
Wer die Wahl hat, hat die Qual! Aber bestimmt ist für jeden Geschmack und Anspruch etwas dabei.

Rosmarie Steuri

Canadian Lacemaker Gazette Vol. 18, No 3 Spring 2004-03-11
Kant met een zilveren randje. ( Lace with a silver lining)

143 pp. colour. Hardbound. Dutch, English, German. www.lokk.nl
The title of this wonderful book is well chosen. It has been produced in celebration of the 25th anniversary of LOKK. Here we can have a look inside the treasury produced by this group of keen, dedicated students of lacemaking.
It is a spectacular book with a beautiful colour layout. Every page is decorated, employing graphic techniques to enhance the presentation particularly of the laces, with light and shadow.
The first section outlines the group's interesting history since 1978, and is charmingly illustrated. For the second section, the concept was to compose a compendium of 25 lace patterns, one for each year, produced by lace artists in the organization. There are that many and more, and as many different types of lace as well! Each is beautifully presented on two pages with photo, pricking, and appropriate diagrams. Artful photos of details of the laces add visual interest and construction reference, and in some cases seem to lift off the page. Little sentiments and poetry accompany some of the designs, piquing our interest in the creative process of lace design.

Some of the patterns would be "do-able" by experienced lacemakers; others present avenues of exploration. Of the 31 patterns, the techniques include embroidered laces (Lierse, needlelace, Carrickmacross), ground laces (Flanders, Binche, Old Flanders, Chantilly, Paris, Valenciennes, Tule, Mechlin and 's Gravenmoerse) discontinuous laces (Honiton, Bruges Bloemwerk, Schneeberger, Duchesse, Beds/Withof, Russian, Cantu and Rosaline perlé) and a few others: Lutac, miniature Torchon, free interpretations based on Torchon, and Florence (4 pair, also know as punto Fiandra).

The study of lace and its history is not confined to LOKK. There are many museums in the Netherlands with extensive collections. Fifteen of these are described in detail. Textile examples are shown in clear photographs. Finally, an illustrated list of nearly 300 museums organized by region provides contact information for the traveler or historian. Many have websites as well - useful for armchair travelers!

This book is a pleasure to peruse. It would make an excellent reference for a lace group with money to spend on their library. It would also be a thoughtful gift for oneself.
To order your copy, visit the LOKK website.

Lace 14 april 2004 page 246
Kant met een zilveren randje

pub Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK)
€ 30 plus € 9 p&p (UK) available from www.lokk.nl.

This well-presented and substantial book (A4 hardback) was published by the Dutch Lace Guild (LOKK) to mark their 25th anniversary. The text is in Dutch, English and German.
It is divided into three sections: the first gives a history of LOKK from its beginning in 1978. The second, the core of the book, is devoted to patterns. 25 plus a few extra for luck, they cover a wide range of styles and techniques (there is hardly any duplication) and provide a fascinating snapshot of lace design in early 21st century Holland. Curiously there is no Torchon, but pretty well every other bobbin lace technique is represented, as well as a few needlelace patterns.
The third section is a listing of museums with lace collections- particularly featuring some of the less well-known ones.
The patterns are not for beginners, nor for specialists whose aim is to perfect one style of lace. No-one would want to work every pattern, but most of us would find at least one 'wow' piece ( I have bookmarked several).
The museum section would make the book valuable for anyone planning to visit the Netherlands-particularly for an extended stay.

Bridget Marrow

Federation des Dentellieres Suisse
Cet ouvrage est paru lors du jubilé des 25 ans de la LOKK. Pour chaque sorte de dentelle, une spécialiste a été invitée à créer un modèle.
Ce sont donc 31 dentelles de diverses techniques que nous découvrons dans ce livre. La dentelle de Flandres côtoie le Honiton, le Tulle, la Duchesse, la Valentiennes, le Cantù et la dentelle contemporaine, mais aussi la dentelle à l'aiguille et la dentelle de Lierse.
Les illustrations sont de qualités, les modèles pas trop grands. Les piquées et les dessins techniques sont clairs et permettent de travailler de manière sûre.
On a l'embarras du choix. Sûr qu'il y aura quelque chose pour satisfaire chaque envie et chaque goût.

Rosmarie Steuri (traduction: Sylviane Tardy Piccand)