Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN

Blog kringen


29 oktober 2019


Image
Image

Van 12 oktober tot 30 november 2019 is de tentoonstelling '4-Kant aan de wand' in de Openbare Bibliotheek, Waterlandplein 302, 1024 NB Amsterdam te bezichtigen. Tijdens de inrichting waren we met veel en de ruimte was niet zo groot, dus we waren redelijk snel klaar. De hangplekken waren zo hoog, dat alleen de grote vierkanten er konden hangen. Anders zie je niet meer wat er hangt. Ook het mozaiëk wat we jaren geleden met de kring gemaakt hebben, hangt er.


Image
Image

Zoals gezegd kwamen er ook vierkantjes in de vitrine terecht.
We hebben in verband met een kleine indicatie naar de educatie in de kant de torchonstroken van Miep en mij in de vitrine neergelegd. Net als het stalen boek van Tante Marie. Dit heeft ze gemaakt tijdens haar opleiding aan de Kunstnijverheidsschool van het Rijksmuseum. Er staat ook een miniatuur kantkloskussen. Als lekkermakertje een schaal met gekloste cupcakes.

Tekst: Gon Homburg
Foto’s: Hannie Stork28 december 2018


Image
Image


Image
Image

Deze middag in Dalfsen de tentoonstelling van de kantkring IJsselv(l)echt bezocht.

De kring bestaat al 25 jaar en heeft een kleine, maar zeer verzorgde tentoonstelling ingericht in de voormalige Synagoge in Dalfsen.
Mocht u in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om even langs te gaan.

Liesbeth van Loo


12 juli 2018


De Frivolité(k)ring Nederland is per 03-03-2018 opgeheven.
Samen met Ankie Doensen zal Helga Schilders-Havers 2 x per jaar een frivolité workshopdag blijven organiseren in Tiel.
De volgende workshopdag is op 29 september 2018.
Voor meer informatie over onze frivolité activiteiten kunt u mailen naar Helga.
Verder zijn Ankie en Helga de beheerders van de Facebookgroep Frivolité in Nederland. Ook daar kan men terecht voor frivolité vragen.

Met vriendelijke groet, Helga Schilders-Havers

26 maart 2018Image
Image


Image
Image

Donderdag 22 februari was de jaarlijkse bijeenkomst van de kringbesturen.
Voor deze dag was de firma Venne uitgenodigd om een en ander te vertellen over de biologische garens die door hun worden geproduceerd.
Mevrouw Misha van de Venne heeft ons het hele biologische proces uitgelegd en ze had een mooie collectie garens meegebracht.
Aan het slot van haar verhaal nodigde ze de kringen uit voor een bezoek aan het bedrijf.

In de middag werd er onder leiding van Femmy geklost volgens het thema bloemen. Een mooie versiering op een shawlklem en fijne bloemen op een halsdoek.
Een drukbezochte, gezellige dag.
Liesbeth

8 oktober 2017


Image
Image
Image

Doe dag
Op zaterdag 7 oktober was de doe-dag van kantkring IJsselvlecht in Dalfsen. Hier ging men met een ontwerp van Dini Boer aan de slag. Een leuk object met een “sterretjes grond”. De combinatie van dikke en dunne draden gaf een speels effect aan dit kantwerk. Modern klossen met een oude techniek.
Ook was er een kleine tentoonstelling van werk dat kringleden hadden gemaakt. Een fijne manier om een regenachtige dag met hobbygenoten door te brengen.

Liesbeth van Loo

28 september 2017Image
Image

It Fryske Swantsje te Drachten viert dit jaar hun 25 jarig jubileum met een tentoonstelling in dienstencentrum de Holdert te Drachten.
De opening werd verricht door de plaatsvervangend wethouder van cultuur Dhr Haverkort. Tijdens de opening was er ook een persfotograaf aanwezig en die heeft de aanwezige kringleden vereeuwigd.
Op de kringavond van 27 september hadden ze Omrop Frieslân op bezoek. Twee heren hebben de hele avond opnamen gemaakt van het kantklossen. Bovendien hebben zij met de dames gesproken over de passie die ze voor hun hobby hebben.

Liesbeth van Loo

2 mei 2017


Hallo Kantklosvrienden!!

Vrijdag 5 mei aanstaande is het de eerste vrijdag van de maand.
Dus is er weer Kant-café in Museum de Kantfabriek in Horst.
Ik zou het leuk vinden als je ook komt.
Daarom nodig ik u uit om hieraan deel te nemen!!
Breng je kantkussen mee en schuif gezellig aan om te kantklossen, of misschien contact leggen met kantklossers.
Op deze middag zijn leden van Kantkring ‘t Klöske aanwezig.
Het kant-café is van 14.00 – 17.00 uur.

Image
Openingstijden van de Kantfabriek:
Van 1 oktober tot 1 april geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.
Van 1 april tot 1 oktober geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Voor groepen zijn op afspraak ruimere bezoektijden mogelijk.
Documentatiecentrum (Textielbibliotheek, Genealogie en Streekgeschiedenis)
Van 1 oktober tot 1 april geopend op dinsdag t/m zaterdag van 14.00-17.00 uur.
Van 1 april tot 1 oktober geopend op dinsdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur.
Groetjes de Coördinator van het Kant-café,

Rina Wijnen van Roosmalen

24 februari 2017Image
Image

Image
Image

Kringbesturen dag

Donderdag 16 februari was de jaarlijkse bijeenkomst van de kringbesturen.
Een gezellige dag waarop de bestuursleden van de verschillende kringen met elkaar in contact kunnen komen en ervaringen en wetenswaardigheden uit kunnen wisselen.
Deze dag stond in het teken van Mandela’s en werd verzorgd door Lies van der Spek.
De morgen werd besteed aan het zelf ontwerpen van een Mandela en in de middag kregen de aanwezigen een patroon uitgereikt waarmee ze aan de slag konden om het in te vullen met kloswerk.
Vooral het zelf tekenen van een Mandela bracht verrassende ontwerpen op papier. Zelfs mensen die nog nooit zelf iets ontworpen hadden gezet werden enthousiast.
Al met al een gezellige dag die zeker vervolg verdient.

Liesbeth van Loo

11 januari 2017


Image
Image

25 jarig jubileum:

Woensdag 11 januari heeft kantkring “it Fryske Swantsje” uit Drachten haar 25 jarig jubileum gevierd. Begonnen als huiskamergroep is onze kantkring uitgegroeid tot een kring met 35 leden. De leden van het eerste uur werden in het zonnetje gezet en kregen een verrassing, uitgereikt door onze voorzitter Ina Zijp.
Later dit jaar zullen wij dit jubileum vieren met een tentoonstelling in Drachten. Twee maanden lang is deze te zien op werkdagen in de Holdert in Drachten van 10 tot 17 uur. Het adres is van Knobelsdorffplein 21 9203DH. De toegang is gratis.
De leden van de kring zijn al een jaar bezig om mooie dingen te klossen voor deze tentoonstelling. Het zijn allemaal nieuwe ontwerpen.
We hopen dat we nog lang samen van onze hobby kunnen genieten en zeker ook anderen enthousiast kunnen maken.

Liesbeth van Loo

20 oktober 2016


Oproep aan alle kringen van Zuid-Holland.

Ieder jaar houdt een aantal kringen in Zuid-Holland begin oktober een regiodag. Deze dag wordt om beurten door een van de kringen verzorgd.
Dat betekent dat deze kring, op een door haar bepaalde locatie ergens in Zuid­-Holland, leden van de deelnemende kringen ontvangt met koffie en een klospatroontje heeft uitgewerkt.
Tussen de middag wordt bij de lunch meestal soep geserveerd en de dag eindigt na
theetijd om ca. 15.30 u.
Degenen die al 15 jaar aan deze dag deelnemen, weten hoe gezellig het is om elkaar weer te zien en met elkaar te klossen en te kletsen.
Door veroudering en overlijden van leden, is het aantal deelnemers helaas gedaald. Het zou fijn zijn om nieuwe kringen te verwelkomen.

Mocht uw kring ervoor voelen zich bij ons aan te sluiten, of nadere inlichtingen wil, kunt u zich richten tot:

Petra Stassen


26 juni 2016


Image
Image

Twee tentoonstellingen op 26 mei 2016:
Als je met je kantvriendinnen een dag gepland hebt om op stap te gaan en je krijgt er een stralende zon bij, dan is dát al vast een meevaller. Een dag op stap betekent bij ons altijd ergens in het land naar een of meer kanttentoonstellingen gaan.
Deze keer was het eerste doel een bezoek te brengen aan het Landgoed Mensinge in Roden waar nog tot 11 september 2016 de expositie ‘Zilver & Kant’ te bewonderen is. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Zilvermuseum (in Schoonhoven) en de Landelijke Organisatie Kant Kunst.
De Havezate Mensinge verkeert in zeer goede staat en is geheel ingericht met de oorspronkelijke inventaris. Een omgeving waarin bijvoorbeeld een Valenciennes waaier, in naaldkant met op de Art Nouveau geïnspireerde motieven en een cirkel ontworpen door Henk van der Zanden, uitgevoerd in Hollandsche kant, prachtig tot hun recht komen. Het is geweldig om te zien hoe mooi zilver en kant elkaar in schoonheid versterken. De mooie presentatie van alles in zo’n historische omgeving speelt daar natuurlijk ook een grote rol in.
We waren aan het eind van de middag het er allemaal over eens: het heeft ons aangenaam verrast én verrijkt. Dat we een mooie hobby hebben werd weer eens bevestigd!
Naast de tentoonstelling is het ook heel mooi wandelen in het Mensingebos en voor de inwendige mens kun je terecht bij Cuisinerie Mensinge. Natuurlijk is www.mensinge.nl de aangewezen plaats om álle informatie te verkrijgen.

Ons tweede doel die dag (maar werd als eerste uitgevoerd) was om naar het Gemeentehuis in Epe te gaan. Daar toonde Gallerie ‘De Ring’ werken van leden van Experikant en Kantelink met als titel: ‘Buiten - Kant – Binnen’. Allemaal werk dat niet uit ‘het boekje’ komt, maar uit de creatieve breinen van de deelnemers. Hoe we ook dáár van genoten hebben, werd tegen lunchtijd duidelijk, toen de dames van het Gemeentehuis ons voorzichtig moesten manen de zaal te verlaten.
Voor deze tentoonstelling kan men nog terecht tot 30 juni 2016.
Beide van harte aanbevolen!

A. van Riet

27 april 2016


Image
Image

Kantkring ’t Klöske Horst heeft op dinsdagmiddag 16 februari 2016 tijdens de
jaarvergadering Mevr. Miep Philipsen- Keijsers benoemd tot erelid, als blijk van waardering en dankbaarheid voor haar inzet als 26 jaar voorzitter en enthousiaste stimulering.

Miep vertelde eind 2014 tegen het bestuur dat ze er over nadacht om uit het bestuur te treden. Maar het bestuur nam dat niet serieus of toch…26 jaar voorzitter zijn, is een lange tijd.

De oorsprong van deze Kringbijeenkomsten ligt inmiddels alweer 26 jaar terug. Samen met Karin Janssen is Miep in 1990 tot actie overgegaan en hebben ze kantkring ‘t Klöske opgericht.
De activiteiten werden in overleg samengesteld en door de jaren heen uitgebreid met Regio doe-dagen van alle kringen van Limburg. En toen Museum de Kantfabriek is opgericht kregen wij daar ons clublokaal.
We gingen naar Regiovergaderingen, Kringbesturendagen, ledencontactdagen, maakten afspraken om een workshop te organiseren en hadden contacten met het Centrummanagement in Horst,
We hebben als kring ook veel gereisd. De laatste kringmiddag van elk seizoen - is meestal in mei - hebben we ons jaarlijks uitstapje en bezoeken dan tentoonstellingen en kantmarkten of een museum.
Het mooiste moment om nog op terug te komen is ons 20 jarig jubileum met een tentoonstelling en de Kanthappening. Bij het organiseren van deze Kanthappening leerde Rina Miep beter kennen. Ze gingen veel samen op stap, om te sponsoren voor de Kanthappening en Rina merkte toen dat Miep iemand was, die als ze had gezegd "dat doe ik," er dan voor 200% voor ging.
Wat is er toen hard gewerkt, werd er veel vrije tijd ingestoken om de Kanthappening voor elkaar te krijgen en ook nog een tentoonstelling neer te zetten. Het bestuur van toen o.l.v. Miep Philipsen, Mariet Jacobs en Rinie Verhaegh kreeg veel hulp van Karin Janssen en Rina Wijnen en natuurlijk van de kringleden. Dit resulteerde in een memorabele dag, iets wat we ons nog lang heugen en waar we trots op mogen zijn.
Door de jaren heen heb jij Miep als voorzitter, heel wat dames als kring-lid mogen ontvangen en helaas moest je ook afscheid nemen van enkele dames.
En zo ging het ook in het bestuur, maar jij Miep bleef voorzitter van de kring.
Miep, voor alles wat je gedaan hebt kun je niet altijd een bedankwoordje vinden.
26 jaar lang als oprichtster, organisator en voorzitter van kantkring t ‘Klöske.
Miep, wij bedanken je voor al je inzet in die 26 jaar, voor je kracht en doorzettingsvermogen,
je creativiteit, je stimulans, je luisterend oor en je hartelijkheid.
Je had belangstelling voor wat er leefde in de kantkring. Miep, hartelijk dank voor alles.
Alle mooie momenten en activiteiten zijn vastgelegd op foto en/of video.
Ook willen wij jouw man Wim bedanken, die door de jaren heen jouw luisterend oor was en jouw zorgen en blijdschap met je heeft gedeeld.
Miep nu jij als voorzitter en bestuurslid gaat stoppen, neemt Jolanda Koppes de taak als voorzitter van je over. Ik weet Miep, het geeft ook jou een goed gevoel, dat Jolanda deze taak overneemt.
In de korte tijd, dat we met Jolanda samen werken, weten we dat het goed zit. Dus Jolanda, jij neemt de taak van voorzitter van Miep over. Wij wensen jou hiermee heel veel succes, namens de hele kring!!
Miep, het is moeilijk om de inzet wat je voor de kring had, om te zetten in een waardevol geschenk.
De bestuursleden: Jolanda en Rina hebben bedacht je te benoemen tot erelid van Kantkring
’t Klöske, in de hoop dat je nog lang als kring-lid blijft en dat wij als het nodig is jou om hulp mogen vragen. Als blijvende waardering hebben wij een mooie oorkonde van glas met de initialen erin laten graveren, die wij je uitreiken als waardering wat je voor Kantkring ’t Klöske hebt gedaan.
Miep, namens Kantkring ’t Klöske Horst, van harte bedankt!
Voor al het werk, wat je in al die jaren, voor de kantkring hebt gedaan.
Namens Kantkring ’t Klöske Horst,
Voorzitter/ penningmeester: Jolanda Koppes -Derks
Secretaris: Rina Wijnen van Roosmalen