Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN

Teckeltje

Image

Download dit patroon (PDF)


In dit patroontje gaan we twee nieuwe dingen leren. We gaan leren hoe je nieuwe paren in een kantje legt en we gaan de vetergatslag leren.

Wat heb je nodig:
Wat doen we eerst:
Beplak het patroon met folie en speld het op het kussen. Wind de klosjes op met op elke klos ongeveer 1 meter garen. Hang aan de bovenste speld 3 paar: Binnen-Buiten: hang eerst 1 paar aan de speld, van het 2de paar hang je 1 klos tussen het 1 paar in en 1 klos links aan de buitenkant, zo ook met het 3de paar. Kijk ook naar de 3 tekeningetjes op het patroon dat je gedownload hebt. Draai het linker paar en het rechter paar 2x (het middelste paar niet draaien). Klos met het 1e paar 2 linnenslagen naar rechts. Zet nu net boven het speldenpuntje een speld en hang hier 1 paar aan. Klos met de loper 1 linnenslag door dit paar, loper 2x draaien, speld en terug 3 linnenslagen klossen, loper 2x draaien, speld en nu weer 3 linnenslagen naar rechts en weer een nieuw paar aanhangen zoals hierboven beschreven, totdat je 10 paar hebt en klos de snuit van de teckel af. Als je een paar toeren geklost hebt haal je de speld waarom je het nieuwe paar gehangen hebt er uit en trek voorzichtig het lusje aan tot je het niet meer ziet (let op dat je niet te hard aan dit paar trekt).

We gaan nu verder met het lijf:
Alle kantjes die jullie tot nu toe gemaakt hebben zijn bandjes geweest die een figuurtje of armbandje gevormd hebben. Maar nu hebben jullie een patroontje met allemaal stipjes. Op elk stipje moet een speld komen. Dus dat is heel anders dan toen je een bandje kloste. Daar stonden de spelden alleen aan de buitenkant.
Het lijfje van de teckel gaan we in schuine rijen werken.

We beginnen met alle paren 1x te draaien. Op stip 1 klossen we met paar 1 en 2: dubbele netslag, speld en weer een dubbele netslag. We maken een dubbele netslag omdat dit de rand wordt en zo wordt de rand mooi stevig.
Daarna gaan we naar stip 2 waar we met paar 3 en 4: netslag, speld, netslag klossen, dit heet de vetergatslag. Dan gaan we naar stip 3, hier klossen we met paar 2 en 3 (dus 1 paar van speld 1 en 1 paar van speld 2) de vetergatslag, dus weer netslag, speld, netslag.
Nu volgt stip 4: omdat dit een stip aan de zijkant van het werk is, klossen we weer dubbele netslag, speld, dubbele netslag.
Nu beginnen we weer bovenaan op stip 5 met paar 5 en 6. Zo werkt je telkens in schuine rijen verder tot je bij de laatste stip bovenaan bent, waar je weer een dubbele netslag, speld, dubbele netslag maakt, omdat dit weer een stip aan de buitenkant van je werk is.
Zo werk je het hele kantje in schuine rijen verder. Denk er aan dat op de buitenste spelden links en rechts een dubbele netslag, speld, dubbele netslag geklost wordt.

Als je aan het eind van het lijfje bent, klos je 4 toeren linnenslag.
Dan laat je aan de linkerkant 6 paren liggen en knoop je deze paren netjes af. Knip deze paren af maar nog niet te kort. Pas als je werkje gesteven en droog is kun je ze kort afknippen.
Met de vier paren die je hebt laten liggen klos je de staart. Als die smaller wordt leg je een paar uit. Dit doe je pas als je nog een heel klein stukje moet klossen. Uitleggen doe je door van 2 paar de linkerklos naar boven weg te leggen. Als je aan het einde van de staart bent maak je met 1 klos 3 festonsteken om de andere draden van de staart of je maakt met alle draden een knoopje. Knip de draden af op 1 cm, dan heeft je teckel een leuk pluimpje aan zijn staart.
Stijf je werkje, knip de draden (van de 6 paar) kort af en haal de teckel van het kussen. Plak op de goede kant een neusje, oogje en van vilt het oor en pootjes. Je kunt je teckel nu gebruiken als boekenlegger.

Zo, dat was een hele les. Ik hoop dat jullie het leuk vinden. Wij zouden het leuk vinden als we van jullie zo nu en dan een foto krijgen van je kloswerkje(s). Jullie werkjes krijgen dan een plekje in de Kantbrief en op de website. Dus stuur eens een foto van wat je gemaakt hebt. Het e-mail adres kun je vinden op het patroon dat je gedownload hebt.

Veel klosplezier!