Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN

Kerstversiering


Image

Download dit patroon (PDF)

Wat heb je nodig:
Wat heb je nog meer nodig:
Een haaknaald
Een borduurnaald
Versteviger, kan haarlak zijn

Klosjes opwinden
Je knipt een draad van 1 meter. Op beide klosjes wind je 30 cm garen en maak een lusje om de klos. (5 paar)
Je hebt nu nog 40 cm tussen de klosjes. Nu ga je voor de loper 1 meter garen op een klosje winden, niet afknippen. Nu ga
je nog een meter nemen, afknippen en op het andere klosje winden voor de loper.
De prikking zet je op de hoeken met 4 spelden op het kussen.

De opzet
Van a naar b 6 spelden zetten op de lijn. Op de eerste speld hang je de loper. Om elke speld hang je 1 paar (staander). Met de loper ga je linnenslagen (kruisen – draaien – kruisen) klossen. Bij de stip voor de speld draai je 2 x. Klossen tot c.
Nu ga je verder met halve slag of netslag (draaien – kruisen). Met de laatste 2 paar doe je: draaien – kruisen – speld – 1 x draaien – draaien – kruisen.
Je trekt de draden voorzittig aan. De spelden druk je helemaal naar beneden. Je klost een ronding en komt weer terug bij de opzet. Als je achter de spelden blijft haken, leg je er een doekje (zakdoek) over. Halve slagen of netslag klossen tot a.Afhechten/aanhaken (kun je ook zien op bovenstaand filmpje)
De loper ligt aan de binnenkant. Haal de opzet speld uit het lusje waar je begonnen bent.
Ga met de haaknaald door het lusje en doe de draad van de staander die er tegen over ligt om de haaknaald en trek deze voorzichtig door de opzet lus. Nu doe je de andere klos hierdoor heen, met deze beide draden maak je een knoopje. Nu pak je de volgende speld eruit, en doet precies hetzelfde. Dit doe je met alle 5 opzet lussen.

Nu pak je aan de binnenkant de loper en trek deze voorzichtig aan. Pak er 2 klosjes bij en maak met 1 draad van de loper 2 x een festonsteek, nu pak je de volgende 2 erbij en maakt weer 2 festonsteken, weer 2 erbij, net zolang tot alle draadjes in de festonsteken zitten. Zie tekening op het patroon. Nu heb je een kwastje aan de onderkant. Vind je dat niet mooi, dan mag je ook de draadjes afknippen. Om zeker te zijn dat het niet weer los gaat, kun je er een klein druppeltje blanke nagellak of haarlak op doen.

Om het kloswerk stevig te krijgen kun je er haarlak opspuiten. Even laten drogen. De spelden aan de buitenkant er voorzichtig uithalen. Binnenkant nog even laten zitten. De ring op het kloswerk leggen.
Een draad van ongeveer 40 cm in de borduurnaald doen en voorzichtig door de eerste lus doen bij de linnenslag waar de speld is uitgehaald. Draad onder de ring door doen en naar de volgende lus. Steeds de naald van binnen naar buiten onder de ring door doen. Zo doe je alle lussen. Als je alles hebt gehad, trek je de draad nog een beetje aan, zodat het mooi strak wordt. Nu ga je twee knoopjes maken met het begin van de draad.