Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN

Engeltje

Image

Download dit patroon (PDF)


Wat gaan we doen?
De schoolvakanties zijn weer voorbij en omdat tijd heel snel gaat en het over een paar maanden al weer kerst is heb ik voor jullie een engeltje gemaakt zodat je voldoende tijd hebt om het met kerst klaar te hebben.

Wat heb je nodig?
Hoe gaan we het doen?
Vouw de pijpenrager dubbel en stop het gevouwen deel in het gat van de kraal tot bovenaan. Doe er wat lijm in zodat de pijpenrager goed vast zit in de kraal. Draai nu de pijpenrager 2x zodat je een nekje krijgt. Leg de kraal met de pijpenrager op het kussen en zet de pijpenrager met spelden vast op het kussen met de armen wijd.

Knoop 4 paar klossen aan de linkerkant van het hoofd om de pijpenrager. Helemaal links leg je het paar met de 2 meter garen. Dat is de loper. Aan de rechter kant knoop je 3 paar klosen.1 goud en dan 2 wit. Zorg dat de draden niet te ver uit elkaar liggen anders wordt het lijfje erg breed. Klos nu 3 linnenslagen 1x draaien en nog 3 linnenslagen 2x draaien. Keer om de speld en klos weer terug. Klos 6x heen en terug. Hier hang je op de puntjes 2 paar klossen bij. Links een wit paar en rechts een goud paar, zodat er twee gouden paren naast elkaar hangen.

Nu ga je het volgende doen: 2 linnenslagen en 1x draaien, weer 2 linnenslagen 1x draaien en zo verder tot het eind van de toer. 1x bijdraaien en een speld zetten. Dan de toer terug klossen op de zelfde manier. Als je 2x heen en terug bent laat je lopend paar links liggen. Je ziet nu dat je door de draaiingen tussen de paren groepjes van steeds 2 paar gemaakt hebt. Maak steeds met 2 paar van elk groepje een linnenslag zodat de paren gekruist worden. Dan neem je de loper weer en doe je alles opnieuw. 2 linnenslagen 1x draaien.

Ga zo door tot het eind van het patroon maar als je verder naar onderen komt wordt het patroon breder en moet je tussen elk paar 2x draaien. Knoop aan de onderkant de paren af. Laat een stukje losse draad hangen als je ze afknipt. Verstevig je engeltje en als het droog is kun je het van het kussen halen.

Maar wat is een engeltje zonder vleugels. Die zijn nu aan de beurt. Windt voor de vleugels 6 paar op. 5 paar met ongeveer 50 cm en 1 paar met 2 meter. Zet de spelden in het midden van het patroon op met de loper aan de rechterkant. Begin aan de rechterkant van de vleugel.


Image
Klos 2 dubbele netslagen. Keer om de speld en klos terug.
Klos 2 dubbele netslagen, 2x linnenslag en klos terug.
Klos 2 dubbele netslagen, 2x linnenslag, 1 dubbele netslag en klos terug. Nu verder klossen tot aan de punt. (zie tekening). Daar leg je aan de binnenkant steeds een paar weg, en als je om de punt heen bent neem je de paren weer in. Als je bij de opzet bent haak je het lopende paar aan . Klos de andere vleugel en knoop op het eind de paren netjes af. Knip de draden lang af en verstevig de vleugels goed. Ze moeten stijf genoeg zijn om zelf mooi gespreid te blijven. Als het stijfsel droog is kun je de draden kort afknippen.


Het engeltje in elkaar zetten.
Knip de pijpenragers op de goede lengte af. Dat moet je zelf even goed inschatten maar op ongeveer 4 cm van het hoofdje. Zet de kleine kraaltjes op de uiteinden van de pijpenragers. Lijm met een beetje textiel-of hobbylijm de vleugels aan het bovenstukje van de engel en plak de haartjes op het hoofdje. Met een mooi bandje geef je de engel een kroontje op het hoofd en met een viltstift teken je een gezichtje op de kraal.

Je engeltje is klaar. Wat zul je nu trots zijn.
Veel plezier met klossen.