Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA


Leden contactdag
24 september 2022

Kantmarkt
4 & 5 november 2022

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Vogeltjes


Image
Download patroon in PDF formaat

Materiaal: 18 paar klossen met garen Aurifil nr. 50 (spoeltjes met oranje kern) in wit en zwart

Vogeltje nr. 1:
Image­ Beginnen met de krul met 14 paar klossen.
Hang 6 paren open om de aangegeven speld en klos in linnenslag naar links met aan beide zijden een randslag. Hang in de volgende toeren paren bij zoals aangegeven op de tekening hiernaast.

Image­ Als de krul klaar is, met de loper naar rechts tot het randpaar. Drie nieuwe paren om het randpaar leggen en de randslag maken, speld achter ­2 paar (punt A).
Terug klossen naar links, randslag, speld en weer naar rechts tot het randpaar, loper even laten liggen.
Met het randpaar (wordt nu de loper voor de buik) door de 3 paren in netslag, nog 1 paar aanhaken, hier de randslag mee maken en speld zetten achter 2 paar (punt B).
Terug door 3 paren netslag en de beide lopers verbinden.

Verbinding: (beide paren liggen 1 x gedraaid) linnenslag - speld - linnenslag, beide paren 1 x draaien.

Dit steeds herhalen, rug in linnenslag, de buik in netslag.

Bij punt C door alle paren linnenslag, ook de netslagparen van de buik.
Weer terug, dan tegelijk 3 paren (van de buik) naar achteren wegleggen. Bij de volgende toeren steeds paren wegleggen, tot er nog 4 paren over zijn. Hiermee een halve spin maken en met 2 paren naar rechts en 2 paren naar links de omtrek van het vogeltje bundelen, tot de punten D en E (snavel spijltje). Deze paren weer gebruiken voor de vleugel.

Bundelen: 2 of 3 paren aanhaken (of overgebleven paren gebruiken), laatste klos lang maken, speld van de randslag eruit halen, een haaknaald in het speldengat steken en onder alle paren doorsteken, de draad met de lange lus doorhalen en dezelfde klos door de lus halen. Speld terugsteken en bij volgend speldengat hetzelfde doen. Dit steeds herhalen.

Voor de vleugel zoveel paren inhangen als nodig, zie werktekeningen hieronder. Werkje klossen, op het eind stukje linnenslag, alle paren blijven erin (goede kant), later eventueel de vleugel omvouwen.
De loper knopen, 1 klosje van de loper onder alle paren doorhalen en de loper weer knopen, eventueel 2 festons maken. Niet bundelen.

Image­ Image­ Image­
Vogeltje nr. 2:
Image­ Beginnen met een krul met 14 paar klossen zoals hiernaast weergegeven. Verder klossen als vogeltje nr. 1 maar dan in spiegelbeeld.