Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGEN


Er is een nieuw project van de LOKK 

"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA


De Algemene Ledenvergadering, is verplaatst naar
25 september 2021
We willen de ALV  in combinatie met de ledencontactdag op deze zaterdag aangrijpen om te vieren dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. 

5 en 6 november 2021
KantmarktImage
meer info >>>>

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Vlaanders kantjeDownload patroon in pdf (379kb) formaat

Dit patroon in Vlaanderse kant wordt geklost met Egyptisch katoen 70/2 en de sierdraden met katoenen garen 16/2. U hebt hiervoor 42 paren nodig.

Het kenmerkende van Vlaanderse kant is dat de motieven (volwerk) meestal in linnenslag gewerkt worden. Om het motief heen loopt altijd een kring van dubbele netslagen, die we het ringpaar (ringske) noemen. Tussen het ringpaar en het linnenslagmotief loopt een sierdraad.
Maak de opzet zoals op de werktekening aangegeven.

Aan de linkerzijde wordt een randslag geklost en aan de rechterzijde picots. De paren worden door de sierdraad heengevoerd op de gebruikelijke wijze, echter géén draaiingen tussen het volwerk en de sierdraad!!
Om de sierdraad op zijn plaats te houden kan bij het begin van het volwerk een 'insmijting' geklost worden (linnenslag, draaien en kruisen).
De grond is geklost in vlaanderse tralie.
Midden in het volwerk worden sneeuwvlokjes geklost.
Werk het patroon totdat het midden van de hoek is bereikt en draai hierna het kantkussen zodat het weer in de goede werkrichting ligt.