Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGEN


Er is een nieuw project van de LOKK 

"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA


De Algemene Ledenvergadering, is verplaatst naar
25 september 2021
We willen de ALV  in combinatie met de ledencontactdag op deze zaterdag aangrijpen om te vieren dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. 

5 en 6 november 2021
KantmarktImage
meer info >>>>

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Viooltje in ValenciennesDownload het patroon in PDF formaat

Dit viooltje wordt geklost met Egyptisch katoen 120/2, circa 52 paren.


Opzetten met valse picots: 2 paren open om de speld hangen. Rechter paar 7 x draaien, linnenslag. Neem nu 4 nieuwe paren en maak van ieder van deze paren één klosje vast rechtsboven het werk en klos met de linkerklosjes in linnenslag. Met beide paren van de picot 2 linnenslagen door de horizontale paren.
Deze paren 3 x draaien, kruisen en speld zetten. Twee nieuwe paren open om deze speld hangen tussen de twee die er al omheen hangen.
Linnenslag naar links, linnenslag naar rechts.

De grond bestaat uit vlechtjes (5 of 6 x draaien/kruisen), gevolgd door een linnenverbinding: maak met de middelste paren een linnenslag, daarna met de linkerparen een linnenslag met draai en met de rechterparen een linnenslag met draai.

Alle paren die het volwerk gaan vormen worden 1 x extra gedraaid. De bovenste twee paren (de middelste van de twee vlechten) maken een linnenslag met een extra draai. Speld eronder en dan gaan deze twee paren het ringpaar vormen. Aan de linkerkant het tweede paar van de vlecht invoeren met een linnenslag en extra draai voor het ringpaar, maar het andere paar krijgt twee extra draaien. Doe hetzelfde met het tweede paar van de rechtervlecht.
Dan wordt de tweede vlecht links op dezelfde wijze ingevoerd en ook de tweede vlecht rechts. Om het volwerk wat voller te maken worden er links en rechts paren ingelegd volgens tekening. Deze extra paren worden aan de onderzijde van het volwerk naar boven weggelegd en later afgeknipt.
Om het wegtrekken van de draden naast het ringpaar te voorkomen kan een 'insmijting' worden geklost.

Afzet: Op de laatste speld voor de linnenrand na de linnenverbinding aan beide kanten van de speld nog 2 x draaien en kruisen, dan paren 2 en 3 naar boven wegleggen. Overige paren na de picot tussen de linnenparen aan elkaar afknopen. Als laatste de linnenparen aan elkaar afknopen.