Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGEN

Nieuw: de LOKK kringen hebben een eigen blog!!

De pagina Kinderen is vernieuwd!

AGENDA

29 februari 2020
Kringbesturendag
2 mei 2020
Algemene Ledenvergadering
26 september 2020
Leden contactdag
6 en 7 november 2020
Kantmarkt

Image
13 t/m 16 mei 2020
meer info >>>>

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Viooltje in ValenciennesDownload het patroon in PDF formaat

Dit viooltje wordt geklost met Egyptisch katoen 120/2, circa 52 paren.


Opzetten met valse picots: 2 paren open om de speld hangen. Rechter paar 7 x draaien, linnenslag. Neem nu 4 nieuwe paren en maak van ieder van deze paren één klosje vast rechtsboven het werk en klos met de linkerklosjes in linnenslag. Met beide paren van de picot 2 linnenslagen door de horizontale paren.
Deze paren 3 x draaien, kruisen en speld zetten. Twee nieuwe paren open om deze speld hangen tussen de twee die er al omheen hangen.
Linnenslag naar links, linnenslag naar rechts.

De grond bestaat uit vlechtjes (5 of 6 x draaien/kruisen), gevolgd door een linnenverbinding: maak met de middelste paren een linnenslag, daarna met de linkerparen een linnenslag met draai en met de rechterparen een linnenslag met draai.

Alle paren die het volwerk gaan vormen worden 1 x extra gedraaid. De bovenste twee paren (de middelste van de twee vlechten) maken een linnenslag met een extra draai. Speld eronder en dan gaan deze twee paren het ringpaar vormen. Aan de linkerkant het tweede paar van de vlecht invoeren met een linnenslag en extra draai voor het ringpaar, maar het andere paar krijgt twee extra draaien. Doe hetzelfde met het tweede paar van de rechtervlecht.
Dan wordt de tweede vlecht links op dezelfde wijze ingevoerd en ook de tweede vlecht rechts. Om het volwerk wat voller te maken worden er links en rechts paren ingelegd volgens tekening. Deze extra paren worden aan de onderzijde van het volwerk naar boven weggelegd en later afgeknipt.
Om het wegtrekken van de draden naast het ringpaar te voorkomen kan een 'insmijting' worden geklost.

Afzet: Op de laatste speld voor de linnenrand na de linnenverbinding aan beide kanten van de speld nog 2 x draaien en kruisen, dan paren 2 en 3 naar boven wegleggen. Overige paren na de picot tussen de linnenparen aan elkaar afknopen. Als laatste de linnenparen aan elkaar afknopen.