Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGEN


Er is een nieuw project van de LOKK 

"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA


De Algemene Ledenvergadering, is verplaatst naar
25 september 2021
We willen de ALV  in combinatie met de ledencontactdag op deze zaterdag aangrijpen om te vieren dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. 

5 en 6 november 2021
KantmarktImage
meer info >>>>

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Schildpad in Russische kantDownload het patroon in PDF formaat

Russische kant wordt meestal geklost met vrij dik garen: linnen of katoen 30/2 of 40/2. Vaak gebruikt men hiervoor gekleurd garen.

Begin rechts onderaan met 6 paren de omtrek van het schild in linnenslag te klossen. Werk bij de scherpe hoek van de staart omkeerslagen en verbind het bovenste en onderste deel van de staart met valse vlechtjes. Hecht af aan het eerder gewerkte deel.
Klos hierna de schubben van het schild met 4 paren - haak waar nodig aan (zie foto). Werk tijdens tijdens het klossen van deze bandjes de blaadjes in de open ruimte tussen de onderste schubben.
Hierna wordt de vulling van het schild in één keer geklost.
De pootjes en de kop worden vervolgens gewerkt. De pootjes worden gevuld met vetergatslag.
De vulling van de kop kan met 2 paren worden gewerkt.

Zoek voor elk op te vullen deel een geschikt startpunt uit en klos de vlechtjes en vormslagen al zigzaggend. Bij de raakpunten steeds aanhaken. Op die punten in de vlechtjes waar straks het slingerende vlechtje aangehaakt zal moet worden, wordt een speld tussen de 2 paren gestoken zodat dit gaatje gebruikt zal kunnen worden om aan te haken.
Vervolgens wordt met dezelfde 2 paren het slingerende vlechtje over het reeds gewerkte deel van de vulling geklost en aangehaakt op de raakpunten.
De picootjes in Russische kant zijn geknoopte picots.
Ook de kop van de schildpad kan in één keer geklost worden met 2 paren. Hiernaast vindt u de werkvolgorde.