Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN
Image­
Print deze pagina

Appel


Image
Download patroon in PDF formaat


Materiaal:

10 paar klossen met verschillende garens: dikker en dunner, mat en glanzend, glad en ruw.
Garen: bijv. naaigaren, zijde, Madeira FS, Supertwist, Decor, Glamour en Metallic.

Werkwijze:

Zet 7 paar klossend op bij -A- en klos in halve slag/netslag naar -B-. Zet in het hele werkstuk steeds de 'speld na 4'. Bij -B- alle paren bij elkaar trekken met het looppaar (linker draad van het looppaar met een haaknaald onder de paren door trekken, rechter klos door de lus steken en voorzichtig aantrekken). Vastleggen met een halve knoop.
Hang nog 3 paar klossen in tussen de andere paren.
Hierna verder klossen in halve slag/netslag, maar bij het keren om de speld steeds een extra draai maken, zodat de kleur van de loper verandert. Bij -C- weer alle paren bij elkaar trekken zoals bij -B-.
Het werk draaien en verder klossen in de richting van de pijl (linkshandigen kunnen beter de andere kant op gaan). De eerste toeren in halve slag/netslag. Er staan geen speldenpunten meer - bepaal zelf de afstand; aan de binnenkant iets dichter bij elkaar dan aan de buitenkant.

Na een paar toeren gaan we bewust 'fouten' maken. De basis is de halve slag/netslag, maar regelmatig een paar bijvoorbeeld een extra draai geven, een hele slag/dubbele netslag of een linnenslag maken. Hierdoor ontstaat een onregelmatige structuur. Kijk goed hoe de draden lopen en gebruik hulpspelden om draden op de 'juiste' plek te houden.

Vlak voor -B- de laatste toeren weer in halve slag/netslag klossen. Alle paren weer bij elkaar trekken en bij -B- meteen verbinden met het reeds gekloste deel. Vlak voor -C- alvast 3 paar uitleggen en de overgebleven paren m.b.v. het looppaar aanhaken aan -C-.

'Afknopen op een rijtje' om ervoor te zorgen dat de overgebleven draden een beetje verdeeld blijven liggen. Afknippen zodat er een klein toefje overblijft. Het werkstuk stijven voordat het van het kussen wordt gehaald! (de goedkoopste haarlak die je kunt vinden doet wonderen...)