Landelijke Organisatie Kant Kunst
LOKK
AANKONDIGINGENEr is een nieuw project van de LOKK 
"Zeg het met bloemen" 

Evenementen

Cursussen

AGENDA

Kant Instuif
1 april 2023

Kringbesturendag
11 maart 2023
aanvang: 10.30 uur

Algemene Ledenvergadering 
29 april 2023
aanvang: 10.30 uur

Kantmarkt

LOKK-jubileum 2023
2,3 en 4 november
2023

Alle LOKK-evenementen zijn in De Twee Marken,
Trompplein 5,
Maarn

VEEL BEKEKEN

BLOGZaterdag 20 juni 2015


Image­ Image­ Image­

Bij een verblijf in België, even de grens over naar Bailleul (Belle) en daar een kantschool bezocht. Een gezellige club mensen enthousiast bezig, ieder op eigen niveau. Even snuffelen in hun boekenkast. Leuk, spontaan contact met de dames en één heer.

Na afloop in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge een prachtige kanten druppel gezien, welke een traan van Maria verbeeldt. (Duchesse). Het blijft lastig fotograferen wanneer er glas voorzit.

Ineke Kamphorst


Donderdag 18 juni 2015


Image­ Image­

Donderdag 18 juni zijn in Goes en Kapelle quilten beoordeeld voor de tentoonstelling “Boeiende en Bloeiende Quilts”.
Vier dames van de verenigingen Merkwaardig, Weefnetwerk, Vrouwen van Nu en de LOKK hadden het niet gemakkelijk vanwege de hoge kwaliteit van de inzendingen.
De getoonde quilt maakte geen deel uit van de wedstrijd.
Meer gegevens op de website van het Quiltersgilde.

Ineke Kamphorst


Zondag 21 juni 2015


Image­ Image­ Image­

Zondag 21 juni jl. werd voor de eerste keer wereldwijd de 'Internationale Kant Dag' georganiseerd. De Kantfabriek in Horst heeft hieraan ook meegedaan.
In de ontvangstruimte zaten tussen 13 en 16 uur vijftien mensen uit Nederland en België te klossen, te kletsen en informatie te geven aan bezoekers van het kantcentrum. Koffie en thee met iets lekkers stond klaar.
Ook was het mogelijk om de 2 mooie tentoonstellingen te bewonderen:
"Mind over matter" van Suzanne Jongmans (tot 5 juli 2015) en "Liefde voor kant" van Jan Geelen (tot 1 september 2015).
Volgend jaar gaat de Kantfabriek er weer aandacht aan besteden en hoopt dan op meer deelnemers.
Meer info www.museumdekantfabriek.nl

Marianne Hartog


Maandag 16 juni 2015


Image­ Image­

Zaterdag 13 juni werd in Amersfoort de jaarlijkse einddag van de Nederlandse Kantopleiding gehouden. Twee dames kregen hun begeerde basiscertificaat kaderopleiding Torchon uitgereikt. Beide dames werden ook gefeliciteerd door de voorzitter van de LOKK en kregen een prachtig boekwerk uitgereikt.
’s Middags was er een workshop naaldfrivolité. Ook weer een leuke techniek, soms even pittig, maar weinig ruimte vergend.

Ineke Kamphorst


Donderdag 4 juni 2015


Image
Sinds dit weekend is in de etalage van V&D in Leiden het kunstwerk te zien, dat de leden van de vereniging samen met Barbara van Druten gemaakt hebben voor het Textiel Festival. Dus als u naar Leiden gaat, loop dan zeker even langs de etalage in de Breestraat.

Anneke de Jong


Maandag 1 juni


Image
Een ‘makeover’ voor de website
Er komt steeds meer op onze website. Dat is erg leuk en de leden worden steeds beter geïnformeerd. Maar het maakt de website wel ‘rommelig’ en onoverzichtelijk. Dus de website kan wel een ‘makeover’ gebruiken, zodat deze straks weer fris en overzichtelijk is en u alles weer makkelijk kunt vinden. Daarom waren Ineke, Anneke en ik naar Helma, de webmaster, toe gegaan. Ook Saskia, de bouwer van de website, was aanwezig.
De eerste vraag is natuurlijk: ‘Wat willen we?’ Nou, een leuke website die veel bezoekers trekt. Maar dat vindt de bouwer van de website toch wel heel erg vaag. Dus wordt er gekeken bij andere websites. Wat vinden we leuk, en wat niet. Hoe willen we de indeling? Wat is overzichtelijk en handig? Welke kleuren? Alsof de eerste vraag nog niet moeilijk genoeg is. Het valt nog niet mee om hier iets zinnigs over te zeggen. Want wat voor de een wel handig of overzichtelijk is, is dat voor de ander niet.
Gelukkig hebben we allemaal wel ervaring als gebruikers van een website. Dus met elkaar zijn we er wel uitgekomen. Nu gaat Saskia aan het werk om een opzet voor de website te maken. Ben benieuwd hoe dat er uit gaat zien.

Groeten, Anneke (de Jong)


Donderdag 21 mei 2015


Image­ Image

Donderdag 21 mei is in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen de tentoonstelling “Mode en De Zee” geopend. Studenten van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem, hebben een brug geslagen tussen heden en verleden. Ambachten, kleuren, klederdrachten of vormen leiden naar een serie ontwerpen voor kleding. Voor het ambacht kantklossen is een vitrine ingericht i.s.m. de kantschool “Ieder voor allen Wijdenes” en de Stichting Cultureel Erfgoed van de LOKK.


Dinsdag 19 mei 2015


Image
De Textielagenda komt eraan!
Vorig jaar is naar aanleiding van het Textiel Festival de Textielagenda uitgegeven. Dit was zo’n succes, dat er in september weer een Textielagenda komt voor 2016. Hierin zal ook veel werk van het Textiel Festival te zien zijn.
De Textielagenda 2016 is een kleurrijke en informatieve agenda. Inspirerend voor iedereen die van Kantklossen, Quilten, Borduren en Weven houdt. Met patronen, voorbeelden en een zo compleet mogelijk overzicht van alle landelijke activiteiten.


Zaterdag 16 mei 2015


Image­ Image­ Image­

De laatste dag van het Textiel Festival. Een vrij rustige dag. Even gelegenheid om de inzendingen van de wedstrijd ‘Land - Water’ te bekijken. Er was maar een inzending met/van kant genomineerd. Het bestuur van de LOKK feliciteert kantkring ‘De Nieuwe Grond’ met deze nominatie.
Om 16:00 uur was het Textiel Festival afgelopen. Iedereen begon meteen met opruimen en inpakken. Dit ging heel wat sneller dan het opbouwen.
Deze dagen waren zeer intensief, maar ook heel erg leuk om mee te maken. Wie weet tot over 5 jaar.


Vrijdag 15 mei 2015


Image­ Image­ Image­

Image­ Image­

Vandaag was het een bijzonder drukke dag op het Textiel Festival. Verder veel als de voorgaande dagen. Morgen is het de laatste dag dat u kunt komen kijken. Om 16:00 uur wordt de deur gesloten.


Donderdag 14 mei 2015


Image­ Image

Vandaag Hemelvaartsdag. De dag begon rustig, maar dat was snel afgelopen. Er zijn veel mensen geweest en we hebben ook een heleboel positieve reacties gekregen. De windmolens zijn een echte blikvanger. Er wordt gevraagd wat voor textiel techniek hiervoor gebruikt is. Ook denkt men vaak dat het macramé is. De verbazing is groot als blijkt dat het om kloskant gaat. En dan wordt er nog aandachtiger gekeken.
Ook is er bewondering voor de fascinators. Deze worden veel gefotografeerd en we krijgen vragen of ze verkocht worden. Mensen die ook naar het 35-jarig jubileum van de LOKK geweest zijn, herkennen de kant van de modeshow en de ‘zeemeermin’. Maar mensen die minder met kant te maken hebben, zijn vol bewondering. Er zijn zelfs een paar mensen verwezen naar de website om alsnog de modeshow te kunnen zien.
De hoepels zijn nieuw en de mensen moeten er omheen, want ze hangen in het pad. Dus ze zijn niet te missen. In de vitrines liggen prachtige oude kanten waaiers, zakdoeken, een paar mitaines en zelfs een parasol van de Stichting Cultureel Erfgoed.


Woensdag 13 mei 2015


Image­ Image­ Image­

Vanmorgen was de feestelijke opening van het Textiel Festival.
Eerst waren er een paar toespraken, waarna de uitreiking van de prijzen voor de wedstijd ‘Water- Land’ was. Er waren veel inzendingen, ook uit het buitenland. De prijswinnaars waren allen Nederlands. Als verrassing was er een speciale toespraak voor Hannie Spierenburg. Zij werd in het zonnetje gezet, omdat ze voor de 5de keer het Textiel Festival had georganiseerd. Waarna ze een Koninklijke onderscheiding kreeg.
Na het officiële gedeelte kwam het publiek. In de kerk was natuurlijk veel te bekijken. Natuurlijk gingen velen meteen kijken bij het gemeenschappelijke werk van hun vereniging. Zoals de ‘Druppels’ van het Weefnetwerk en de ‘Benen’ van Vrouwen van Nu. Of het kunstwerk met de ‘Vliegertjes’ waar u een bijdrage aan geleverd hebt.
Omdat het bestuur in de kerk nodig was, hebben we niet kunnen kijken bij de tentoonstellingen van de kantwerksters Ria Heemskerk en Kitty Zuidgeest in het Siebolthuis en Nel Butter, Ineke de Vries en Bets van Zeijl in het Volkenkundig Museum. Maar zij hopen natuurlijk wel dat u ook daar komt kijken.
Bij de entree krijgt u een wandelroute en heeft u de mogelijkheid om, behalve in de kerk, ook in de rest van Leiden naar textiel te kijken.


Dinsdag 12 mei 2015


Image­ Image­

Gister en vandaag is er hard gewerkt in de Pieterskerk in Leiden. Alle verenigingen die bij het STIDOC zijn aangesloten waren bezig hun stand op te bouwen. De kerk heeft een metamorfose ondergaan. Er was zelfs een hoogwerker om de prachtige creaties op te hangen.
Elke vereniging heeft een deel van de kerk waar ze zich kunnen promoten. Elke vereniging werkt sinds vorig jaar samen met een kunstenaar. Voor de LOKK was dat Barbara van Druten. Deze kunstwerken zijn nu ook in de kerk te bewonderen.
De LOKK staat dicht bij de ingang. Er is een project van de besturen van de LOKK en de SCE. Er zijn fascinators, prachtige hoepels, het kunstwerk waar de leden samen met Barbara van Druten aan gewerkt hebben.
Voor meer informatie over het Textiel Festival kunt u kijken op de website.
U bent van harte welkom om te komen kijken en bewonderen.


Woensdag 6 mei 2015


Image    Image

Op woensdag 6 mei heb ik (Ineke) in de Oudheidskamer in Ridderkerk kunnen schuilen voor het slechte weer. Buiten een enkele ‘donderslag’, binnen één en al Ridderslag. Wat een leuke en gevarieerde expositie van deze kring. Onder andere een leuke combinatie van quilt en kant. Graag laat ik iedereen ook nog een overzicht van deze goed opgezette werkstukken zien.


Vrijdag 1 mei 2015


Vandaag heeft het bestuur weer vergaderd in Maarn.
Altijd een intensieve dag.
Evaluatie van de Algemene Leden Vergadering, de puntjes op de i voor het textielfestival in Leiden, 13 t/m 16 mei. U komt toch ook? Voor info zie www.textielfestival.nl.
Ook hebben we al voorzichtige stapjes gezet op het pad naar ons volgende jubileum. We hebben er plezier in, lachen veel en doen wat we kunnen.
­
Image


Zaterdag 25 april 2015


Image  Image  Image

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 25 april in Maarn werd Hanneke Troost verrast met het ontvangen van de 2-jaarlijkse L.O.K.K-wisselspeld.
Deze speld werd door Lidwien uitgereikt met de volgende tekst:

"Toen ik, nu 2 jaar geleden, in Deventer bij het jubileumfeest compleet verrast werd met de L.O.K.K.-wisselspeld, vond ik dat een grote eer. Ik kreeg hem wel uitgereikt door Maria, maar het was - vond ik zelf - ook vooral een waardering voor mijn groep dames die met veel enthousiasme ruim twee jaren lang gewerkt hadden aan de modeshow. Wij voor het kant en Bas van Loo voor de mode. Meer dan honderd stuks kant in alle denkbare accessoires waren het resultaat.
Ik heb nu 2 jaar kunnen nadenken over een opvolger en echt, lieve mensen, dat is niet eenvoudig! Binnen onze organisatie zijn n.l. heel veel mensen die zich uitsloven om alles in goede banen te leiden, veel activiteiten ontwikkelen en vooral ook om de L.O.K.K. een creatieve en moderne uitstraling te geven.

Het is natuurlijk leuk om de naam van deze persoon zo lang mogelijk in de lucht te laten hangen, maar ik ben bang dat me dat niet gaat lukken.
Maar ik doe een poging.
Ik zocht iemand die al jaren haar energie in het bestuur, kennis, fantasie (workshops e.d.) in de L.O.K.K. heeft gestoken. Zoals bij velen onder ons, zat bij haar de liefde voor het kantklossen er al jong in.
Haar ambitie om veel van kantsoorten te weten en dit dan weer door te geven was en is groot. Eigenlijk zou het prachtig zijn vele anderen van die kennis mee te laten genieten. Een boek b.v. en die wens werd vervuld. Het was er niet één, maar meerdere volgden.
Hier aangekomen ga ik toch meer details noemen, ik ontkom er niet aan!
Ze is enkele jaren penningmeester geweest. Heel belangrijk voor een club, het draait toch allemaal om de centen.
Zij heeft vele workshops gegeven.
Met heel veel anderen werd gewerkt aan een reeks van boeken: 's Gravenmoerse Kant; Kant met een Zilveren Randje; Kant uit de Gouden Eeuw; Hollandse Kant, met passer en liniaal. Ondertussen had ze zich het tekenen op de computer eigen gemaakt. Prachtige tekeningen zijn het resultaat.
In 2006 werd De Stichting Cultureel Erfgoed opgericht, ook hieraan levert zij weer een grote bijdrage door haar grote kennis en onderzoek van oude kanten. Zij is secretaris/penningmeester en kijkt toe dat het geld (dat o.a. van de LOKKertjes komt) goed wordt besteed.
Maar bovenal, lieve mensen ken ik Hanneke Troost (want ik denk dat jullie dat inmiddels wel hebben begrepen) als een lieve, zeer bescheiden, op de achtergrond hard werkend lid van onze L.O.K.K.
Ik ben dan ook erg blij dat ik Hanneke voor de komende twee jaren de wisselspeld mag uitreiken."


Donderdag 16 april 2015


Image    Image    Image

Vandaag is de tentoonstelling “Kant en mode uit de tijd van Maria Louise” geopend.
Aan de hand van kleding en mooie kanten uit die tijd kunnen we zien hoe het leven van Maria Louise zich afspeelde in de Friese hoofdstad Leeuwarden.
Als je de kanten bekijkt is het haast niet voor te stellen dat deze met de hand zijn geklost.
Een aanrader, ook omdat er veel te genieten is voor de mannen.
Prachtige oldtimers, radio’s, meccano, teveel om op te noemen.

Voor info www.museumpakhuiskoophandel.nl en de evenementen op de LOKK site.


Zaterdag 11 april 2015


Image   Image   Image
Vanmiddag ben ik (Liesbeth) naar de tentoonstelling van de Samenslag geweest in Burgum.
Leuke, goed verzorgde presentatie van 35 jaar klossen.
Hierbij wat overzicht foto’s.


Maandag 13 april 2015


Image    Image

Gisteren was de laatste dag van het congres. Nou ja, een halve dag, want om 12 uur wordt alles gesloten.
Een paar kranten van zaterdag gekocht met daarin het artikel en foto’s van het congres, waarover vrijdag al geschreven is. Neemt u gerust even een kijkje op de website van de Saarbrücker-Zeitung.

Ineke en Marianne gingen nog kijken bij tentoonstellingen waar ze vrijdag niet aan toe gekomen waren. En wij (Kitty en Anneke) stonden in de stand. Helaas was het erg rustig. Op zo’n laatste morgen komen er eigenlijk alleen nog wat mensen die nog snel wat willen kopen voor ze naar huis gaan. Maar niet meer om echt te kijken. Toen om 12 uur dan ook aangekondigd werd dat de beurs ging sluiten, begon iedereen meteen met inpakken.
Daarna begon de thuisreis. Met mooi weer en rustige wegen. Onze teams gingen weer elk ons eigen weg. ’s Avonds thuis was de vermoeidheid wel goed voelbaar.

We kunnen terugkijken op een geslaagde beurs, waar we veel oude bekenden gezien en nieuwe mensen ontmoet hebben. Als we uitgerust zijn, kunnen we ons klaarmaken voor het congres van volgend jaar in Emden.


Zaterdag 11 april 2015


Image    Image

Vandaag gingen Kitty en ik naar de tentoonstellingen en Ineke en Marianne naar de stand in de Händlerhallen.
We begonnen bij de tentoonstelling van Zwitserland. Aansluitend was de lezing over ‘Halbschlag’. Leuk en interessant. Daarna naar het Rathaus, waar de tentoonstelling was over ‘Spitzen aus dem Sudetenland’. Er waren een aantal echt oude kanten, maar veel kanten waren opnieuw geklost naar oude patronen. Ook konden we hier de inzendingen van de wedstrijd ‘Tür und Tor’ (deur en poort) bekijken. Sommige maaksters hadden echt een heel bijzondere interpretatie van het thema. Erg leuk om te zien.
Daarna liepen we door voor de hoofdtentoonstelling, ‘Halbschlag’. Deze was in de Kazerne en het was een lange gang met grote grijze stenen. Hier hingen alle kanten uit het nieuwe boek van het DKV. Het zag er schitterend uit. Dat met zo’n eenvoudige slag zoveel bijzondere uitwerkingen gemaakt kunnen worden. Ook kon je er de proefjes zien die gemaakt werden voor het tot dit prachtige werk kon komen.
In het museum op het eiland Vauban was nog een tentoonstelling met antieke kanten. Daarna gingen we terug naar de sporthal om te helpen bij de stand. Het was niet druk meer, maar toch wel met diverse bezoekers kunnen praten.
Vanavond zijn we naar ‘Abendveranstaltung’ geweest. Met een praatje van de burgemeester van Saarlouis, die een geklost wapenschild van zijn stad kreeg aangeboden. Daarna kreeg de burgemeester van Emden een paar grote klossen aangereikt, want volgend jaar wordt in zijn stad het congres gehouden.
De winnaars van de wedstrijd kregen een prijs uitgereikt en daarna was er een conference over het Saarland.
Morgen de laatste dag van het congres.


Vrijdag 10 april 2015


Image      Image

Vandaag werd het Congres geopend. De dag begon in de handelaarshallen met een glaasje sap of sekt. Daarna werd de verkoopbeurs om half elf geopend.
Kitty en ik (Anneke de Jong) stonden in de stand. We hebben veel mensen gesproken. Verschillende mensen spraken ons aan over het kantje van de maand.
Marianne en Ineke hebben de vereniging op de officiële gelegenheden vertegenwoordigd. Eerst een ontvangst van de burgemeester voor speciale genodigden. Daar werden onze voorzitter en secretaris geïnterviewd voor de krant, evenals de deelnemende leden van de Belgische kantorganisaties. Ook werden er een paar foto’s gemaakt. Dus we zullen scherp opletten of we morgen een Saarbrücker Zeitung zien. Je komt tenslotte niet elke dag in de krant.
Er was dus al het een en ander gebeurd en toen moest de opening van het congres nog komen. Deze werd gehouden bij de tentoonstelling met het thema van dit jaar: ‘Halbschlag’. Ze hebben het een bijzondere tentoonstelling gevonden. Zeer de moeite waard.
Daarna hebben ze de tentoonstelling van de wedstrijd ‘Tür und Tor’ bezocht. In hetzelfde gebouw was de tentoonstelling ‘Die letze ihrer Art – Spitzen aus dem Sudetenland’. Dit is een tentoonstelling over historische kant in halve slag. Verder bezochten ze de Internationale Stunde. Dit is een bijeenkomst van alle verenigingen die op het congres komen. Daar wordt gesproken over de activiteiten die in de verschillende landen georganiseerd worden. Marianne heeft verteld over het Textiel Festival in mei.
Het was vandaag schitterend weer en dat kwam goed uit, want er moest ook veel gelopen worden van de ene locatie naar de andere. Gelukkig was alles wel in het oude deel van de stad.
Daarna ontmoeten we elkaar weer op de infostand. Kitty en ik hadden nu even de tijd om de beurs over te lopen.
Na het sluiten van de beurs zijn we naar de ‘Altstad’ gelopen om wat te eten. Het was heerlijk om te zitten na een dag lopen en staan. Maar morgen staan we weer klaar.Donderdag 9 april 2015


Image   Image

Vanmorgen vertrokken de 4 bestuursleden 2 aan 2 uit Doorn en Rhoon. Beide teams hadden een voorspoedige reis. Het weer was prima, geen files en we hoefden ook niet lang naar het hotel te zoeken. Een parkeerplaats was lastiger. Daarna moest de stand ingericht worden. Waar staan we precies, hoeveel ruimte hebben we? En passen de kleden die we meegenomen hebben? Wel, we hebben een mooie ruime tafel en genoeg kleden om het netjes af te dekken. Bovendien staan we op een hoek. Dat is wel fijn, kunnen we makkelijk heen en weer lopen. Wie onze naaste buren zijn, hebben we nog niet kunnen zien. Wel staat de Kantfabriek daar weer naast met een tafel. Nadat we de tafel volgens de LOKK standaard hadden ingericht, gingen we een beetje door de stad lopen en ergens eten. Er liepen al verschillende groepjes dames. En dat zal de volgende dagen zeker nog meer worden. De evenementen zijn over de stad verspreid en er hangen klossen om de weg te wijzen. Verschillende kleuren met op de klos de naam van het gebouw en een richtingpijltje. Nu alleen nog kijken welke tentoonstelling in welk gebouw te zien is. Wij staan in elk geval in de Sporthal!


Woensdag 8 april 2015


Dit weekend wordt in Saarlouis het jaarlijkse congres van het Deutscher Klöppelverband gehouden. Ook de LOKK zal daar met een stand aanwezig zijn. De bestuursleden maken zich al klaar voor de reis. Alles wat nodig is voor de stand, is uit de Citybox gehaald. De auto’s zijn ingepakt.
Donderdag rijden we naar Saarlouis en gaan de LOKK-stand inrichten. Vrijdag om 10.30 uur wordt de Händlerhalle geopend en om 12 uur is de officiële opening van het congres. Dan kunt u tot zondagmiddag 12 uur genieten van de tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten.
We hopen u daar natuurlijk ook te kunnen begroeten.